neděle 8. března 2015

Postrehy a fakta o Maroku

Smlouvani: myslim, ze jsem v minulych prispevcich jiz naznacila, jak probiha nakup na trhu. Smlouvani je soucasti arabske kultury, je to jakasi hra. Prodejce vetsinou cenu nadsadi 2x, 3x...nekdy i vicekrat a my musime snizit cenu pod uroven castky, kterou jsme ochotni zaplatit. Pokud je cena na obchodnika prilis nizka, věc neproda. Obchodnik nikdy neprodela. Ani, když se tvari, ze jej bereme na hul. Je to hra a jeji soucasti je i fingovane (nebo opravdove) odchazeni z obchodu.


Doprava: mezi jednotlivymi mesty jezdi autobusy. Ty rychlejsi a také luxusnejsi (na evropske urovni) jsou od spolecnosti CTM a Supratours. Krome toho se lze premistit i po zeleznici. Ve mestech je pak (pokud se vam mhd doprava zda prilis chaoticka) k dispozici petit a grand taxi. Grand taxi vyjizdi, když je plne, petit taxi jsem vyuzivala nejvice a cena zalezi na tachometru a nebo ridici. Vzdy je třeba se zeptat na cenu. Nekdy je třeba i smlouvat. Nejlepsi varianta je, pokud ridic zapne taximetr.


Odivani: Maroko je muslimskou zemi a je vhodne respektovat jejich kulturu odivani. To znamena mit zahalena kolena a ramena. Satek není potreba nosit. V tomhle ohledu je Maroko moderni zemi a nenuti se zeny zahalovat. Je to spise věc kazde z nich. Kazdopadne kratke sortky a topy mohou budit neprijemnou pozornost, kterou jiz tak samotna Evropanka budi a vhodnym odevem se alespon vyhneme neprijemnym pohledum a obtezovani.


Zpusoby upoutani pozornosti:
Behem cesty jsem se setkala s nekolika frazemi, kterymi se mistni obchodnici a muzi snazili navazat kontakt. Pokud o ne nestojite, nejvhodnejsi obranou je ignorace a delani, ze neslysim (a cerne bryle, pres které není videt, na co se divate).
Fraze: „Bon jour, ca va?“
„hello, just a look“ - nikdy to není jen podivani se, vždy to skonci ukazovanim celeho obchodu a snahou zahajit obchod.
„Hello, one question“ ...to na me zkusil jeden typek u internetove kavarny...slusne jsem odmitla, ze musím jit.

Žádné komentáře:

Okomentovat