středa 25. února 2015

Toulky labyrintem ulic stareho Fezu

 Pred chvili jsem se vratila z celodennich toulek starym Fezem. Docela vycerpana, ale spokojena z nove nabytych zazitku. Kazdym dnem jsem z Maroka nadsenejsi. Lide jsou oproti ocekavani pratelsti a tech par otravu, co se snazi upoutat pozornost, snadno odbyvam.
Po snidani jsem si sbalila veci, nechala batoh na hostalu a vyrazila objevit druhou cast mediny. Slo mi hlavne o slavnou Karouinskou univerzitu a mesitu, kterou jsem nakonec nasla. Stejne jako do ostatnich mesit, i tady jse vstup nemuslimum zapovezen, ale jeden z muslimu, nebo profesorum nebo kdo to byl mi povolil sestoupit o schudek niz a pak mi sel vyfotit nadvori mesity, Samozrejme za baksis. Ale byl moc mily, tak si tech 5 dirhamu zaslouzil. Nasla jsem i cestu k slavne brane Bab Bou Jeloud, kde se pry vyskytuji falesni i pravi turisticti pruvodci. Jeden mi nabizel svoje sluzby jiz v madrase Bou Inania, ale odmitla jsem jej. A pak jej videla prave u teto brany. U brany se nachazi nekolik restauraci. Vsimla jsem si terasy na jedne z nich a sla si nahoru sednout a kochat se peknym panoramatickym vyhledem. Porucila jsem si pomerancovy dzus a chvili odpocinula.



 Pote  jsem  se vydala mimo medinu kolem hradeb. Dosla jsem do zahrady, kde na poradek dohlizelo nekolik hlidacu. Pokazde, kdyz se jim nelibilo neci chovani, zapiskali na pistalku. Zrejme, aby tu randici pary nepohorsovaly okoli a aby navstevnici netrhali kvetiny a nebo pomerance, ktere obaluji stromy,
Odtud jsem dosla do zidovske ctvrti, ale nezdrzela jsem se dlouho. Jednak tu kramky nabizely vetsinou zbozi z ciny a jednak jsem chtela poznat vice medinu. Tak jsem se vratila a od brany pokracovala druhou ulici lemovanou restauracemi, Protoze bylo pul druhe a hlad se hlasil ke slovu, sedla jsem do jedne z restauraci a objednala si kureci tajine se svetkami a mandlemi a k tomu samozrejme caj s matou. Bylo to vynikajici. Kolem proslo duo berberskych hudebniku, kterym jsem za jejich vystoupeni dala 5 dirhamovy baksis.
Pak jsem se sla prochazet dal. Stanky s pravym zbozim stridaly i ty s cinskymi smejdy.  Nasla jsem madrasu Attarine i trh s hennou a nakonec jsem se zacala i orientovat.
Jeste jsem chtela sejit ke kozeluznam, ale otravovaci mi lezli krkem, tak jsem se na to nakonec vykaslala.

Nevim, kolikrat jsem dnes odpovidala na klasickou otazku, odkud jsem. Casto me tipovali na Polku, a kdyz jsem jim rekla, ze jsem z Ceska, dokonce vykouzlili i nejake to slovicko. Jeden obchodnik na me vybalil  ''good price, kamoska". A prej jsme good people...no nevim, jak moc good people jsem pro ne byla, kdyz jsem nic nekoupila...

Byl to fajn den, fajn tri dny ve Fezu. Hostal Funky Fez skvely.


Za chvili razim na nadrazi CTM a nocnim busem do Agadiru, kde by me meli vyzvednout z surf campu.





Žádné komentáře:

Okomentovat